neděle 22. listopadu 2009

Výměnný pobyt našich studentů v Polsku - 21.-23.10.2009


    Naše škola Gymnázium T.G.Masaryka spolupracuje s polskou školou na projektech eTwinningu od r.2007. Ve šk.roce 2007/2008 studenti pracovali na projektu Festivals and traditions in our countries. Spolupráce byla velmi úspěšná, projekt získal European Label a prezentoval naši spolupráci, naši školu, město Hustopeče a Jihomoravský kraj na Mezinárodní konferenci eTwinningu v Praze v únoru 2009 za účastí delegací všech 27 členských států EU a Norska.

     Cílem projektu bylo představení festivalů a tradicí ve svých regionech a zemích, zjistit společné i rozdílné znaky obou národů. V říjnu 2008 jsme na naší škole v rámci Týdne s eTwinningem přivítali studenty této partnerské školy. Právě v tomto období se v našem městě konají významné festivaly- tradiční hody a burčákové slavnosti. Program setkání byl velmi bohatý, zahrnoval prezentace projektu, výlety do okolí, poznání našeho města a celého regionu. Delegaci vedla ředitelka školy Mgr. Alicja Wlodarczyk.

       Atmosféra setkání byla velmi příjemná, naši studenti ubytovali ve svých domovech polské studenty a vznikla nová přátelství. Velkým zážitkem pro studenty a učitele bylo přijetí starostou města ing. Lubošem Kuchynkou v obřadní síni. Byla zde prezentována spolupráce obou škol a paní ředitelka navrhla pokračovat nejen v partnerství studentů obou škol, ale i vedení školy a projevila velký zájem i o partnerství obou měst.

       Ve šk. roce 2008/ 2009 pokračovali naši studenti ve spolupráci se studenty polské školy prací  na dalším projektu, který má rozšířit znalosti a přiblížit oba národy ( tanec, zpěv aj.).

Studenti naší školy byli pozváni na 10. výročí založení Gimnazja im. Powstańców Ślaskich v Miedznej v říjnu  2009 a naše škola pozvala studenty této školy na oslavu 90.výročí založení Gymnázia T.G.Masaryka v prosinci 2009.

       Program výměnného pobytu  obsahoval prezentaci společného projektu, naší školy , města Hustopeče a Jihomoravského kraje, kulturní a sportovní aktivity a výlety za poznáním krásného regionu.

        Dovoluji si poděkovat starostovi města Hustopeče ing..Kuchynkovi, místostarostovi ing.Teplému a kulturnímu středisku za podporu, dárky a propagační materiály pro naše polské partnery.

        Tento výměnný pobyt se uskutečnil díky grantu Jihomoravského kraje Do světa 2009. 

Prezentace  a výstupy projektů eTwinning a Comenius na naší škole najdete na www.gymhust.cz  a www.etwinning.cz a www.etwinning.net

S pozdravem

RNDr. Jarmila Čeperová, koordinátora projektů


Budíky zvonící v brzkých ranních hodinách, kufry všech velikostí byly nabaleny, a cesta ranní krajinou k nám všem již dobře známému gymnáziu. Takto by se dal označit náš začátek prvního dne, kdy se uskutečnil výměnný pobyt mezi námi, studenty Gymnázia T.G. Masaryka v Hustopečích, a studenty polského gymnázia v Miedznej v  Gmina Miedzna. A to z toho důvodu, že se obě školy účastní projektu e-Twinning. Tento projekt se zabývá spoluprácí a komunikací pomocí různých informačních prostředků a technologií. A to, mezi žáky i učiteli mateřských, základních i středních škol ze všech koutů zemí Evropské unie.

 A teď již k naší návštěvě. Byli jsme až překvapeni vstřícností našich zahraničních, avšak přes spletité sítě internetu již známých, partnerů. Hned po příjezdu nás čekalo vřelé přivítání a oběd, a po té jsme se již naplno vrhli do našeho velmi nabitého programu. Po představení modernizované školy a výuky, nás naši hostitelé překvapili nádhernými místními lidovými tanečními a hudebními vystoupeními, které byli opravdu krásné a velmi potěšující.

 Při návštěvě samozřejmě nechyběly diskuze o naší společné spolupráci, prohlídka města , přijetí představiteli Gminy Miedzna, ale také výlety za poznáním památných a historických míst zapsaných do kulturního bohatství Unesco. Měli jsme možnost se podívat, co se skrývá za zdmi muzea  bývalého koncentračního táboru Osvětim, navštívit královské solné doly Vělička, a nakonec jsme zhlédli krásné město Krakow, později i za nočního osvětlení.

 Notno také zmínit pohostinnost našich dočasných rodin. Ještě dnes na ně vzpomínáme s pousmáním na rtech. I když loučení, díky navázaným přátelstvím bylo pro mnohé těžké, radost v našich očích tkvěla stále. Toto setkání by se ovšem neobešlo bez financování z grantu Jihomoravského kraje  Do světa, který získala naše škola díky úspěšného  projektu  RNDr. J. Čeperové . Za to velmi děkujeme. Závěrem jen dodám, že poznání tolika milých a hodných lidí, bylo pro nás všechny krásným zážitkem a již se těšíme, pokud bude možno, na další chvíle strávené společně.

                                                                                       Alice Šárková, studentka sekundy

 

Žádné komentáře: